Kaksna svetloba je najbolj primerna za dojenčkovo sobico?

Kaksna svetloba je najbolj primerna za dojenčkovo sobico?

Izbrali ste barve, temo in celo izbrali popolno posteljico za vašega otročka. Ta članek pa bo namenjen elementu, ki se ga pri oblikovanju prostorov pogosto pozabi.

Osvetlitev je pomemben element oblikovanja, toda ko gre za to, da je osvetlitev pravilna, večina staršev ostane v temi. Se sprašujete, kako najbolje osvetliti otroško sobo? Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

  • Izogibajte se ostri svetlobi

Mehak sijaj naredi vsak prostor topel in vabljiv, vendar to ni edini razlog, da stvari ostanejo prijetne. Mehka razsvetljava zmanjša kontrast med svetlimi in temnimi barvami, preprečuje prekomerno stimulacijo in daje otroškim nerazvitim očem tako potreben počitek.

Pri razsvetljevanju otroške sobe se izogibajte halogenkam in močnim žarnicam. Te svetle žarnice naredijo otroka zaskrbljenega in v njem povzročijo strah, lahko pa so tudi nevarne. Namesto tega se lahko odločite za svetila, ki ponujajo razpršeno svetlobo. Žarnice z oznako “mehka bela” ali “dnevna svetloba” bodo lažje za otrokove oči.

  • Namestite “dimer”.

Stikalo za zatemnitev, ki se redno uporablja kot del rutine pred spanjem, lahko vašemu dojenčku pomaga pri sproščanju in spanju. Mirno vzdušje, ki ga ustvarja zatemnjena osvetlitev, deluje kot sprostitev za vašega malega sanjača, saj omogoča, da njegovo telo ve, da je čas za počitek. Zatemnilnik vam omogoča tudi, da ga pridete pogledati, ne da bi ga zmotili. Prav tako je takšna osvetlitev primerna za pozna nočna hranjenja in menjavanja plenic, saj pomaga ohranjati zaspano stanje vašega otroka.

  • Ustvarite lahke plasti

Mehka razsvetljava je super, toda ko po pomoti vtaknete roko v umazano plenico, lahko pomislite, da bi vam pomagalo, če bi lahko videli, kaj počnete. Trik? Ustvarite plasti svetlobe.

Namesto, da se zanašate na eno preveč svetlo stropno svetilko, uporabite številne svetilke in napeljave, da po potrebi osvetlite prostor. Prizadevajte si za najmanj tri svetlobne točke, kot so stropna svetilka, svetilka za menjavo mizice in bralna svetilka. Če boste svoje izbire osredotočili na nalogo, boste vedno imeli dovolj svetlobe tam, kjer jo potrebujete.

  • Razmislite o stropni svetilki / kombinirani ventilator

Za stropno osvetlitev je primerna lučka, ki združuje svetilko in stropni ventilator. Ventilator lahko pomaga pri upravljanju energije, poleti ohlaja vašega otroka in pozimi oddaja toploto, številne dojenčke pa gibanje ventilatorja pomirja in sprošča. Ventilator, ki je pobarvan v različnih svetlih barvah, postane za vašega otroka zelo pomirjujoč, ko deluje s počasno hitrostjo.

  • Zavedajte se toplote

Nekatere vrste žarnic lahko postanejo nevarno vroče, zato morate poskrbeti, da so nameščene na mestih, kjer se jig radovedni dojenček ali malček ne more dotakniti in se jih ne dotakne. Kompaktne fluorescentne (CFL) ali LED (svetleče diode) žarnice so veliko bolj hladne na dotik, prav tako pa so veliko bolj energetsko učinkovite kot žarnice z žarilno nitko.

  • Nadzor naravne svetlobe

Naravna svetloba je čudovita stvar, razen če daje vašemu dojenčku prezgodnji poziv za budenje. Ohranjanje temne in hladne sobe ne bo samo pomagalo otroku spati dlje, temveč bo preprečilo tudi pregrevanje.