Dokončajte, kar ste začeli!

Dokončajte, kar ste začeli!

Zagotovo smo vsi že kdaj to storili: začnete nekaj novega in to pustite nedokončano. Nič ni narobe s tem, razen če je to pogost vzorec, ki povzroča nezavedno stisko.

Naj bo to igranje klavirja v glasbeni šoli, ki je niste zaključili, tečaj nemščine, ki ste ga prenehali obiskovati, roman, ki ste ga nameravali prebrati do sedaj, vendar ga niste “uspeli” v mesecih ali celo letih. Ali pa ste začeli pisati blog, in si obljubli, da boste redno objavljali, pa ste objavili samo 5 prispevkov. Ali pa ste ponovno začeli jesti na tone sladkorja.

Zveni znano?

Ali obstaja funkcionalen način za doseganje ciljev, za katere resnično verjamemo, da so vredni? Tukaj je nekaj misli.

Začetek novega projekta je kot zaljubiti se. To je razburljivo, čustveno vznemirljivo, prežeto z naravnim motivatorjem novosti. Morda smo celo obsesivni glede te nove dejavnosti. Zamišljamo jo kot »vse dobro« in ne posvečamo veliko pozornosti morebitnim oviram, negativam ali izzivom, s katerimi se bomo morda kmalu srečali.

Potem, ko mine nekaj časa od začetka, se aktivnost ali knjiga ali študij (ali odnosi) spremenijo v težje delo, kot smo pričakovali. Lahko nekaj traja dlje, kot smo upali, ali pa je vpleteno nekaj dolgočasnega in napornega dela. Zavedamo se, da nismo prepričani o naslednjem koraku. Zagozdili smo smo se in na koncu ustavili.

Ne zavedamo se, da je vrnitev na določeno stvar težja, kot pa smo mislili da bo. Ni tako, da samo odložimo, potem pa, ko mine nekaj časa, pozabimo, kako težko je bilo. Takšno odlašanje lahko povzroči perfekcionizem, strah, lenobo in veliko ljudi pusti svoje priljubljene projekte nedokončane.

Lenoba je lahko majhen del problema, vendar je malo izmed nas lenih, ko gre za to, kar imamo radi, kar je enostavno in kaj je resnično koristno.

Preden obljubite sebi (ali drugim), da boste tokrat dokončali, kar začnete:

  1. Spoznajte vzorec, zakaj ste to začelji in zakaj ste se ustavili. Način prepoznavanja možnega vzorca je seznam vseh preteklih projektov, ki jih lahko spomnite. Vsaka resolucija, jezik, knjiga ali načrt, ki ste ga začeli. (Mogoče vam lahko pomaga bližnji prijatelj.) Zapišite, zakaj ste začeli s to dejavnostjo in kdaj in zakaj ste se ustavili. Ali lahko ugotovite kakšne skupne značilnosti?
  2. Poglobite se, in raziščite vaš naslednji projekt, preden skočite notri. Spoznajte, kaj so drugi doživeli, ko so si prizadevali doseči isti cilj, ki ste si ga zadali vi. Ne mislite, da boste prvi, ki se boste naučili kitajščine v enem mesecu, ali prvi, ki bo dokončal roman v dveh dneh, ali prvi, ki bo zgubil veliko teže in jo nato obdržal, medtem ko bo presedlal na stare vzorce prehranjevanja.
  3. Spoznajte sebe in poskusite biti realistični. Če po naravi niste zelo proaktivni, je to lahko uporabna lastnost za delo. Določanje ciljev, za katere veste, da jih ne morete doseči, vam bo pomagalo pri tem, da ne boste šli v še en neuspešen projekt.
  4. Naredite časovno linijo ali napišite niz korakov proti svojemu cilju. Dodajanje strukture vašim načrtom lahko resnično pomaga. Toliko besed na dan, toliko časa na teden, obljubljenih za to dejavnost, tovrstne stvari. Na tej točki ne razmišljate o “uspehu”, ampak o konkretnih prizadevanjih, ki jih lahko realno naredite.
  5. Zagotovite, da je vaša glavna motivacija bistvena. Ali res želite to storiti zaradi osebno pomembnih razlogov? Ali menite, da vam bo dokončanje knjige prineslo veliko denarja? Če najdete užitek pri delu, v učenju, ne boste zaskrbljeni, če stvari trajajo dlje, kot je bilo pričakovano.