Začimbnice so v naši kuhinji izjemno priljubljene, saj z njimi svojim jedem damo tiste prave okuse, ki nas tako zelo navdušujejo. Večinoma si pomagamo s posušenimi, torej s takšnimi, ki jih kupimo v trgovini, saj nimamo vsi te sreče, da bi imeli doma na razpolago lasten vrtiček ali vsaj balkon.
Tokrat pa bomo preverili, kako lahko začimbnice, ki jih sicer gojimo na vrtu oziroma balkonu, gojimo kar v svoji kuhinji, kjer nam bodo vedno na dosegu rok. Se že veselite zelenih lončkov v svoji kuhinji? Poleg tega, da bodo sveže začimbnice v veliko pomoč pri kuhi, bodo tudi polepšale dom.
Izbira lončka
Na trgovskih policah boste našli več vrst lončkov za začimbnice. Še posebej priljubljeni so v zadnjem času takšni, ki imajo na zunanji strani pritrjene magnete, s katerimi lahko takšen lonček pritrdimo na kovinsko podlago. Zelo pomembno je, da izberete ustrezne lončke.

Ne želite si namreč, da bi zaradi zastajanja vode v lončku koreninice začimbnic pričele gniti. Ko omenjamo lončke, pa ne smemo mimo prav posebnih, ki vsebujejo kar svoj enostaven namakalni sistem. Ta deluje tako, da imajo lončki na spodnji strani nameščen rezervoar za vodo, iz katerega se voda v zemljo prenaša s pomočjo filca.
Začimbnice potrebujejo svetlobo
Tako kot vse rastline tudi začimbnice za svojo rast potrebujejo svetlobo. Če v prostoru nimate dovolj dnevne svetlobe, se vam bo pripetilo, da bodo vaše začimbnice precej blede ali celo rumene. To je jasen znak, da potrebujejo več svetlobe.
V primeru, da jih boste imeli na površini, ki ni enakomerno obsijana s soncem, morate lončke skozi dan nekajkrat prestaviti ali obrniti. Slednje pride v poštev zato, ker se začimbnice obračajo proti soncu, tako pa jim omogočite, da ga imajo na razpolago ves čas. V primeru, da je dnevne svetlobe res malo, si lahko pomagate tudi z LED svetilko, ali pa takšno, ki je primerna prav za gojenje rastlin.
Pozor na pogoje
Omenili smo, da začimbnice, tako kot druge rastline, potrebujejo dnevno svetlobo. Nikakor pa jih ne smemo neposredno izpostavljati soncu. Prav tako začimbnice ne marajo pretirano hladnih ali vročih prostorov. Še ena stvar, na katero je dobro biti pozoren, je prepih.
Zagotoviti jim moramo dovolj velike lončke, kjer njihove koreninice ne bodo preveč utesnjene, pa čeravno ne potrebujejo res veliko prostora. Prav tako pa je potrebno poskrbeti, da jih ne izpostavljamo pretiranemu stresu, kar dejansko pomeni neprestano nihanje temperature ali prepih.
Katere začimbnice lahko gojimo v stanovanju?
Če si želite doma na okenski polici ali kje v kuhinji v bližini rok na razpolago sveže začimbnice, povejmo, katere so tiste, ki bodo zelo lepo uspevale tudi tam. Vsekakor vas bo razveselilo dejstvo, da boste imeli lahko ob sebi vedno svežo baziliko, ki pa potrebuje veliko svetlobe.
Potem je tu denimo lovor, ki potrebuje nekaj več prostora. Zelo priljubljena v kuhinji sta seveda še origano in drobnjak. Ne pozabimo pa tudi na peteršilj, ki se velikokrat znajde na našem krožniku. Omenimo še rožmarin, žajbelj in timijan.
Pa veliko sreče in zadovoljstva pri gojenju!