Cink za zdravje (2. del)

Cink za zdravje (2. del)

V prvem delu članka smo že povedali  par koristi cinka na zdravje. V drugem delu bomo nadaljevali, in vam predstavili še dodatne koristi cinka.

  1. Pomaga pri boju z aknami

Cinkova dopolnila se pogosto uporabljajo za izboljševanje zdravja kože in zdravljenje splošnih stanj kože, kot so akne. Pokazalo se je, da je cinkov sulfat posebej koristen za zmanjšanje simptomov hudih aken.

3-mesečna študija pri 332 osebah je pokazala, da je jemanje 30 mg elementarnega cinka – izraz, ki se nanaša na dejansko količino cinka v dodatku – učinkovita pri zdravljenju vnetnih aken.

Dodatkom cinka se pogosto daje prednost pred drugimi metodami zdravljenja, ker so poceni, učinkoviti in povezani z veliko manj stranskimi učinki.

  1. Lahko izboljša zdravje srca

Srčne bolezni so resen problem, saj predstavljajo približno 33% smrti po vsem svetu. Nekatere raziskave kažejo, da jemanje cinka lahko izboljša več dejavnikov tveganja za bolezni srca in lahko celo zniža ravni trigliceridov in holesterola. Pregled 24 študij je pokazal, da so dodatki cinka pripomogli k znižanju ravni skupnega in “slabega” holesterola LDL ter trigliceridov v krvi, kar bi lahko pomagalo pri preprečevanju bolezni srca.

  1. Upočasni makularno degenracijo

Makularna degeneracija je pogosta očesna bolezen in eden od glavnih vzrokov za izgubo vida po vsem svetu. Dodatek cinka se pogosto uporablja za upočasnitev napredovanja starostne degeneracije makule (AMD) in pomaga pri zaščiti pred izgubo vida in slepoto. Študija pri 72 bolnikih z AMD je pokazala, da je jemanje 50 mg cinkovega sulfata dnevno tri mesece upočasnilo napredovanje bolezni.

Podobno je pregled 10 študij pokazal, da je bilo dopolnjevanje diete s cinkom učinkovito pri zmanjševanju tveganja za napredovanje napredne makularne degeneracije.

Vendar pa so druge študije v pregledu pokazale, da sami dodatki cinka morda ne bodo prinesli pomembnih izboljšav vida in bi jih bilo treba dopolniti z drugimi možnostmi zdravljenja, da se dosežejo največji možni rezultati .

POVZETEK

Cink lahko zmanjša trajanje simptomov prehlada, podpira nadzor sladkorja v krvi, izboljša hude in vnetne akne, zmanjša tveganje za bolezni srca in upočasni napredovanje degeneracije makule.

  1. Doziranje

Koliko cinka morate vzeti na dan je odvisno od vrste, saj vsak dodatek vsebuje različno količino elementarnega cinka.

Na primer, cinkov sulfat je sestavljen iz približno 23% elementarnega cinka, zato bi 220 mg cinkovega sulfata ustrezalo približno 50 mg cinka. Ta količina je običajno navedena na nalepki vašega dodatka, kar olajša določitev količine, ki jo morate vzeti za zadovoljevanje dnevnih potreb.

Pri odraslih je priporočeni dnevni odmerek običajno 15–30 mg elementarnega cinka.Višje odmerke so uporabljali za zdravljenje določenih stanj, vključno z aknami, drisko in okužbami dihal.

Vendar pa zaradi možnih stranskih učinkov, povezanih s prekomerno porabo cinka, dodatek cinka ne sme preseči zgornje meje 40 mg na dan – razen pod zdravniškim nadzorom.

POVZETEK

Različni dodatki cinka vsebujejo različne koncentracije elementarnega cinka. Priporočeni odmerek za dnevne dodatke je 15–30 mg.

  1. Varnost in neželeni učinki

Če se uporabljajo po navodilih, so dodatki cinka lahko varen in učinkovit način za povečanje vnosa cinka in izboljšanje nekaterih vidikov vašega zdravja.

Vendar pa so bili povezani z neželenimi stranskimi učinki, vključno s slabostjo, bruhanjem, drisko in bolečinami v trebuhu.

Če presežemo količino 40 mg elementarnega cinka na dan, lahko to povzroči gripi podobne simptome, kot so zvišana telesna temperatura, kašelj, glavobol in utrujenost.

Cink lahko vpliva tudi na sposobnost vašega telesa, da absorbira baker, kar lahko vodi do pomanjkanja tega ključnega minerala skozi daljše časovno obdobje.

Poleg tega je bilo dokazano, da dodatki cinka vplivajo na absorpcijo nekaterih antibiotikov, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost, če jih jemljemo sočasno.Da bi zmanjšali tveganje za neželene učinke, se držite priporočenega odmerka in se izogibajte prekoračitvi dopustne zgornje meje 40 mg na dan – razen pod zdravniškim nadzorom.

Če se po jemanju dodatkov za cink pojavijo negativni stranski učinki, zmanjšajte odmerek in se posvetujte z zdravnikom, če simptomi ne izginejo.

9. Obsodba

Cink je mineral, ki je pomemben za mnoge vidike zdravja. Dopolnjevanje prehrane s 15–30 mg elementarnega cinka lahko izboljša imunski sistem, raven krvnega sladkorja in zdravje oči, srca in kože. Pazite, da ne presežete zgornje meje 40 mg. Neželeni učinki cinka vključujejo prebavne težave, gripi podobne simptome in zmanjšano absorpcijo bakra in učinkovitost antibiotika.

Dodatek cinka je na voljo na spletu, v drogerijah ali v lekarni.

Če hočete povečati vnos cinka s svojo prehrano, so številna živila bogata s tem mineralom, kot so oreščki, semena, stročnice, meso, morski sadeži in mlečni izdelki.