Cink za zdravje! (1. del)

Cink za zdravje! (1. del)

Cink je bistveno mikrohranilo, ki je ključnega pomena za skoraj vse vidike vašega zdravja.Pred njim je le železo kot najbolj bogat mineral v telesu. Cinkovi dodatki, ki so na voljo v različnih oblikah, se pogosto uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni. Raziskave kažejo, da lahko ta mineral okrepi imunsko funkcijo, stabilizira raven sladkorja v krvi in ​​pomaga ohranjati zdravje vaše kože, oči in srca.

Ta članek obravnava vrste, koristi, priporočila za odmerjanje in možne stranske učinke cinkovih dodatkov.

  1. Vrste cinkovih dodatkov

Pri izbiri prehranskega dodatka cink boste verjetno opazili, da je na voljo veliko različnih vrst. Te različne oblike cinka vplivajo na zdravje na različne načine.

Tukaj je nekaj dodatkov, ki jih lahko najdete na trgu:

  • Cinkov glukonat: Kot ena najpogostejših oblik cinka, ki so na voljo brez recepta, se cinkov glukonat pogosto uporablja v hladnih zdravilih, kot so pastile in pršila za nos
  • Cinkov acetat: Kot cinkov glukonat se cinkov acetat pogosto dodaja hladnim pastilam, da se zmanjšajo simptomi poškodb in pospeši hitrost okrevanja.
  • Cinkov sulfat: poleg preprečevanja pomanjkanja cinka se je pokazalo, da cinkov sulfat zmanjšuje resnost aken.
  • Cinkov pikolinat: Nekatere raziskave kažejo, da lahko vaše telo absorbira to obliko bolje kot druge vrste cinka, vključno s cinkovim glukonatom in cinkovim citratom.
  • Cinkov orotat: Ta oblika je vezana na orotno kislino in eno od najpogostejših vrst dodatkov cinka na trgu.
  • Cinkov citrat: Študija je pokazala, da se ta vrsta dodatka cinka bolje absorbira kot cinkov glukonat, in ima celo manj grenak okus.

Ker je cinkov glukonat ena najbolj dostopnih in stroškovno učinkovitih oblik cinka, je lahko dobra izbira za pomoč pri povečanju vnosa cinka, ne da bi razbili šparovček. Če pa lahko vložite malo več, se cinkov pikolinat bolje absorbira. Na voljo je v obliki kapsule, tablete in pastille, ena kapsula pa je dovolj, da dobite svoj dnevni odmerek cinka – ne glede na vrsto, ki jo izberete.

Vendar pa ne pozabite, da so nosni spreji, ki vsebujejo cink, povezani z izgubo vonja in se jim je treba izogibati.

POVZETEK

Obstaja več oblik cinkovih dodatkov, ki vplivajo na vaše zdravje na edinstven način. Na splošno so na voljo v obliki kapsul, tablet in pastil. Izogibati se je treba nosnim pršilom, ki vsebujejo cink.

  1. Potencialne koristi

Cink je ključnega pomena za številne vidike zdravja in je povezan z različnimi koristmi. Lahko izboljša imunsko funkcijo. Veliko zdravil brez recepta in naravnih zdravil vsebuje cink zaradi njegove sposobnosti povečanja imunske funkcije in delovanja proti vnetju.

Pregled 18 študij, ki ocenjujejo učinke cinka na prehlad, so pokazale, da je jemanje cinka v prvih 24 urah simptomov zmanjšalo trajanje simptomov v povprečju za približno en dan.

Cink lahko deluje tudi kot antioksidant, saj pomaga zmanjšati vnetje in ščiti pred kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, rak in diabetes. V študiji pri 50 starejših odraslih je bilo ugotovljeno, da je jemanje 45 mg cinkovega glukonata za eno leto zmanjšalo številne znake vnetja in zmanjšalo pogostost okužb.

  1. Cink spodbuja nadzor sladkorja v krvi

Cink je dobro znan po svoji vlogi pri nadzoru krvnega sladkorja in izločanju inzulina. Inzulin je hormon, ki je odgovoren za prenos sladkorja iz krvnega obtoka v tkiva. Nekatere raziskave kažejo, da lahko cink pomaga ohranjati raven sladkorja v krvi in ​​izboljša občutljivost vašega telesa na inzulin. V enem pregledu je bilo ugotovljeno, da so bili dodatki cinka učinkoviti pri izboljšanju tako kratkoročne kot dolgoročne kontrole sladkorja v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Druge raziskave kažejo, da lahko cink pomaga zmanjšati odpornost proti inzulinu, kar lahko izboljša sposobnost vašega telesa, da učinkovito uporablja inzulin za vzdrževanje normalne ravni krvnega sladkorja.