Psihološke težave in erektilna disfunkcija

Psihološke težave in erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija (ED) je nezmožnost, da pridobimo ali ohranimo erekcijo dovolj trdno za spolno funkcijo. To je pogost spolni problem, ki prizadene kar 30 milijonov moških samo v Združenih državah (za ta članek smo pridobili podatke samo iz Združenih Držav). Večina primerov erektilne disfunkcije ima fizični vzrok (impotenca je sekondarni razlog), kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in debelost. Izbira življenjskega sloga, kot je kajenje in pitje prekomernih količin alkohola, lahko prav tako vodi do erektilne disfunkcije. Toda za nekatere moške so psihološki problemi temelj problema.

Psihološki vzroki za erektilno disfunkcijo.

Psihološke težave, ki prispevajo k erektilni disfunkciji, niso tako enostavne za odkrivanje, diagnosticiranje in zdravljenje. Najpogostejši psihološki vzroki za impotenco so:

  • Anksioznost

Psihološke težave imajo resnične, fizične učinke. Strah, na primer, je nekaj, za kar mnogi mislijo, da obstaja le v vaši glavi. Toda tesnoba lahko povzroči povečano srčno frekvenco, težave s krvnim tlakom in utrujenost. To pa lahko vpliva na vašo spolno uspešnost. Pravzaprav je anksioznost eden najpogostejših psiholoških vzrokov za erektilno disfunkcijo.

  • Stres

Vsakdo doživlja stres na neki točki svojega življenja. Včasih lahko stres služi kot močan motivator. Toda tudi preprost stres – na primer predstavitev na delovnem mestu – lahko vpliva na vašo sposobnost doseganja in ohranjanja spolne uspešnosti. Ni vam treba doživljati velikega stresa, da bi lahko vplivalo na vaše spolno zdravje.

  • Depresija

Depresija je pogosto posledica kemičnega neravnovesja v možganih. Lahko vpliva na spolno željo in spolno funkcijo. Za moške pa depresija ni vedno enostavna diagnoza. Mnogi moški ne prepoznajo simptomov depresije, nekateri pa neradi iščejo pomoč, ugotavlja inštitut za duševno zdravje.

Dobra novica je, da se bo večina moških, ko se bo vrnila na normalno počutje, ponovno pridobila zdravo spolno zanimanje in rešila svoj problem erektilne disfunkcije z ustreznim zdravljenjem depresije.

  • Težave z odnosi

Tiha maša ni edina stvar, ki jo boste doživeli, če se vi in ​​vaš partner prepirata. Težave v vašem čustvenem odnosu lahko vplivajo na vaš spolni odnos.

Prepiranje, slaba komunikacija in jeza lahko vplivajo na vašo spolno željo in spolno funkcijo. Z reševanjem teh težav s svojim partnerjem lahko olajšate simptome ED.

Če imate težave pri reševanju vprašanj v zvezi z odnosom, poiščite svetovalca ali terapevta, ki vam lahko pomaga.

  • Strah pred spolno disfunkcijo

Ko prvič doživite ED, boste morda zaskrbljeni, da nikoli ne boste ponovno dobili normalne spolne funkcije. To lahko povzroči strah ali nizko samozavest. Ta čustva lahko vplivajo na vašo sposobnost, da dosežete ali ohranite erekcijo v vašem naslednjem spolnem odosu.

Ta cikel se lahko nadaljuje, dokler ne obiščete svojega zdravnika, da bi vam on predlagal zdravljenje. Ko najdete pravo zdravljenje, se mora vaš strah pred spolno disfunkcijo zmanjšati.

Zdravljenje psiholoških vzrokov ED

Psihološki vzroki ED se običajno ne zdravijo z zdravili. Vendar pa lahko zdravila pomagajo v primerih, ko pride do kemičnega neravnovesja. Na primer, moški, ki imajo depresijo, lahko najdejo olajšanje zaradi svojih simptomov, kot tudi ED, ko začnejo zdravljenje z antidepresivi.

Mnoga od zgoraj navedenih psiholoških vprašanj zahtevajo terapijo, potrpežljivost in čas. Vaš zdravnik vam lahko pomaga pri iskanju najboljšega načina zdravljenja.

Duševno zdravje naj postane prednostna naloga

Psihološke težave lahko vplivajo na več kot le na vaše duševno zdravje. Depresija, anksioznost, stres in težave v odnosih lahko močno vplivajo na vašo spolno funkcijo. Erekcija penisa je v veliki meri psihološko stanje. Če imate erektilno disfunkciji skupaj s psihološkimi težavami, se pogovorite s svojim zdravnikom. Skupaj lahko vi in ​​vaš zdravnik odkrijete vzrok in zdravljenje, s katerim se vaše spolno zdravje vrne v normalno stanje.